top of page

BODY CHECK

Meten is weten!

Sport je al bij InShape of ergens anders, maar wil je wel een stok achter de deur om je gewicht of gezondheid in de gaten te houden? Dan kun je kiezen voor een wekelijkse of maandelijkse bodycheck. Een bodycheck kan aantonen of je op de goede weg bent of toch je levensstijl moet aanpassen. Tijdens een body check wordt je van boven tot onder op verschillende punten gecheckt. Ook als je niet sport of net begint met sporten kun je natuurlijk een body check komen doen.

 

Gewicht

Je gewicht wegen we op een weegschaal waar je met blote voeten op moet staan met zo min mogelijk kleding aan.

 

BMI (body mass index)

Mensen met ernstig overgewicht (Obesitas) lopen meer gezondheidsrisico’s. Om te bepalen wanneer er sprake is van een te hoog gewicht wordt de BMI berekend. We spreken van een overgewicht wanneer de BMI hoger is dan 25kg/m2 en van Obesitas bij een BMI hoger dan 30kg/m2. Je BMI zegt niks over hoe het vet zich verdeeld heeft over het lichaam. Bij de een zit het rond de middel, bij de ander rond de heupen en billen. Iemand met een goed BMI, maar veel buikvet loopt een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

 

Vetpercentage

Een gezond vetpercentage ligt bij mannen tussen de 15% en 20% en bij vrouwen 25% en 30%. Dit is afhankelijk van je leeftijd. In de vetmassa vindt nauwelijks stofwisseling plaats, terwijl de verbranding met name in de spiermassa gebeurd. Vet wat zich op de buik afzet, geeft een verhoogd gezondheidsrisico.

 

Spiermassa

Dit staat voor het gewicht van je spieren in kilogram. Spieren spelen een belangrijke rol als motor voor het energieverbruik.

 

Omvang 

Hierbij worden de armen, borst, buik, heupen, bovenbenen en kuiten gemeten. Om te weten of dat er verandering ontstaat, meten we bij elke afspraak je omvang op. Als je traint kan het zo zijn dat je in gewicht niet afneemt, maar in omvang wel. Vandaar dat deze ontwikkeling erg belangrijk is. Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet.

 

Bloeddruk

Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te trekken en dan weer ontspannen. Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten en dat noemen we bloeddruk .De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen. Het eerste getal is de bovendruk, de druk wanneer het hartslag zicht samentrekt. Het tweede getal is de onderdruk, de druk wanneer het hart zich ontspant. Om te kijken of iemand een te hoge bloeddruk heeft kijken we vooral naar de bovendruk. Dit geeft de beste schatting van een risico op hart en vaatziekte.

Enkele risico factoren voor een hoge bloeddruk:

  • Roken, veroorzaakt hoog cholesterol

  • Suikerziekte (Diabetes Mellitus)

  • Overgewicht

  • Langdurige stress

  • Gebruik van veel zout, drop en/of alcohol

  • Gebruik bepaalde medicijnen

  • Erfelijkheid

 

Aan de hand van deze uitslagen zullen we doelen bepalen, waar je zelfstandig mee aan het werk gaat. Dit zal aan de hand van je doel afhangen hoe vaak wij elkaar weer zien. Het is ook mogelijk om voedingsadvies te krijgen tijdens sessie’s . Een bodycheck duurt ongeveer 30 minuten bij de eerste afspraak. Eventuele vervolg afspraken duren ongeveer 15 minuten.

 

Een bodycheck kost  €12 per afspraak.

bottom of page